Keme nedir diyenler için: Hasat dönemi çok kısa olan bir mantar çeşididir. Kendisini az görsek de, az bulsak da, gönüllerimize taht kurmuş, çeşit çeşit yemek olmuştur.
Keme pişirmenin püf noktalarından: Keme soyulmaz, ziyan olmasın, çünkü pahalı. Yüzünü karataş veya zımparayla alın, tamamdır. Ve kemeyi doğrarken ,şiş deliği açarken çıkan parçaları heder etmen.Kıymanın içine çekin.
Keme kebabı: 700 gram et, 300 gram kemeyi zırkda çektirin. Kıyma kebabı gibi saplayıp, pişirin. Kemeyi direk şişe saplamayın. Gevrek bir yapısı olduğundan yarılır. Önce keme deleceği ile delin. Sonra saplayın. Keme kebabının eti için erkek koyundan döş etini zırkda çektirin. Az yağlı olsun.
Keme sote: İnce bel’den kuşbaşı et ile kemeyi az sade yağda kavurun. Üzerine sıcak su ilave edip suyunu çekene kadar ağzı kapalı pişirin.
Yoğurtlu keme: Çağla aşı gibi eti nohudu vurun, eyice pişsin. Sonra kemeyi ilave edip biraz daha pişirin. Yoğurdunu çalın. Üstüne hasbir çaardın.
Keme kavurma: Küçük bir soğanı yağda örseleyip üzerine kemeyi atın biraz sıcak su ilave edin. Ağzını kapatın. Suyu çekilene kadar pişirin.
Eti ve nohudu pişirin. Sonuna doğru kemeyi atın, biraz daha pişsin. Suyu az olsun. Pilav üstü yeen eyi olur.
Acı karabiber de serpelen üstüne.
Kemeli lahmacun: Bildiğiniz sarımsaklı lahmacuna keme ilave edilerek yapılır.
Eskiden turfanda zamanı vardı. Keme yetişince piyasada hangi sebze varsa onunla yapılan lahmacun ve keme.