Yaptıran: Darendeli Hüseyin Paşa
Yılı: 1718
Yeri: Gaziantep Şahinbey İlçesi, Şekeroğlu Mahallesi, Eski Saray Caddesi ile Hamdi Kutlar Caddesi arasında, Alaüddevle Camii’nin doğusunda.
Türü: Bedesten
Eser hakkında bilgi: Hüseyin Paşa Bedesteni, Zincirli Bedesten olarak da bilinmektedir. Bedestene beş kapı açılmaktadır. Halkın daha ziyade Zincirli Bedesten dediği Hüseyin Paşa Bedesteni’nde her iki taraftaki dükkân sayısı 66’dır. Zincirli Bedesten’de, Birinci Dünya Savaşı’na kadar Antep dokumaları satılmaktaydı. Eser tek kat iken, üstüne Belediye tarafından 19. yüzyıl sonlarında ikinci bir kat yapılmıştır. Bir ara adliye dairesi olarak kullanılan bu ikinci kat, parlamento seçimlerini takip eden günlerde, 25 Kasım 1957 tarihinde, çıkan bir yangınla harap olmuştur (Çam, 2006: 78).
Durumu: Bir ara et ve sebze hali olarak kullanılmıştır. Şu anda turistik çarşı olarak hizmet vermektedir.
Kitabe şairi: Kusûrî
Şiirin vezni: Fâ’ilâtün/Fâ’ilâtün/Fâ’ilâtün/Fâ’ilâtün
Kitabe metni: Şimdi mevcut olmayan güney kapısı üzerindeki kitabeyi Şakir Sabri Yener şu şekilde okumuştur:
Ede bu çarşuyu Hak mahfuz bay u müşteri mem- nûn
Der Kusûrî kemâl târîhin .- vaktine merhûn 1130 (1718)
Nesre çeviri: Bu çarşıyı Allah korusun, satıcısı da alıcısı da memnun olsun. Kusûrî tamamlanmasına tarih söyledi: … iş yerine rehinedir.
Kitabe notları: Kitabe şimdilerde yoktur. İkinci mısrada okunmayan yer olduğu için tarihlendirmede sıkıntı yaşanmaktadır.
Kaynaklar: Çam, 2006: 78; Güzelbey, 1984: 97; Yener,
1958:54; Envanter, 2005: 89; Yakar, 2013: 83.
25 Kasım 1957’de milletvekili seçim sayımlarının yapıldığı sırada yakılmış. Daha sonra üst katı tamamen yıkılıp iptal olmuş. Daha sonra da uzun yıllar et hali olarak kullanılmıştır