Küçük Pazar semtinden Yazıcık’a giden yol üstündedir. Vakfiyesine göre 1654’ten birkaç yıl önce Hacı Ali Oğlu Hacı Ebubekir tarafından yaptırılmıştır.
Tahribata uğrayan kitabesi okunamamıştır. Gaziantep savunmasından sonra son cemaat yeri ve minaresi yenilenmiştir.
Yapı, yanlardan çapraz, ortada beşik tonozla örtülü ince uzun dikdörtgen bir ara mekandan oluşmaktadır. Cami, dönemin özelliği olarak ak-kara taşlardan örülmüştür.
Caminin mimberinin basamakları gizlidir. Mimber cami içinde cumba gibidir. Türkiye’de mimberine gizli basamakla çıkılan tek camiidir.
Eski kayıtlarda Kürtüncüler ve Molla Ahmet Mescidi olarak da anılmaktadır. İlk olarak Şeyh Ahmet tarafından 1585 yılında yeraltı kasteli ve mescit olarak yapılmıştır. Çukur Çeşme denilen bu eserin yetersiz kalması nedeniyle bugünkü cami Hacı Ali oğlu Hacı Ebubekir tarafından 1648 yılında yaptırılmıştır.
Son cemaat yeri ve minaresi Gaziantep savunmasında büyük ölçüde zarar görerek yenilenmiştir. Minarenin petek ve alem kısmı Fransız işgali sırasında yıkılmıştır. Şerefedeki taş işçiliği özenlidir. Avlunun batı tarafında 19. yüzyıl sonunda eklenen iki katlı bir medrese bulunmaktadır. Cami yapısı siyah-beyaz renkli taşlarla örülmüştür. Mihrap nişi pembe ve siyah renkli taş kaplamaları, burmalı sarkıtları ve geometrik desenli kabartmaları dikkati çeker.